Lista de probleme 7

Filtrare

#3974 IRDDS

Se dau 2 mulţimi de numere naturale. Să se afișeze mulţimea rezultată în urma efectuării unei operații.

#3392 magazin

Se cere să se determine numărul minim de litere (lungimea celui mai scurt prefix) de care are nevoie fiecare dintre prieteni pentru a-și construi numele.

Se dă o listă de N numere naturale, indexată de la 1 la N, și Q query-uri de forma op poz, unde op = 1, 2 este tipul operației.

Cele 2 operații sunt:

  • op = 1: se șterge din listă elementul aflat pe poziția poz
  • op = 2: se afișează elementul din listă aflat pe poziția poz

#2937 ora

Gigel este la ora de informatică, iar profesorul i-a dat o sarcină: să sorteze numele celor n colegi ai săi după o regulă specială. Fiecărui nume i se asociază un număr care iniţial este 0 și crește cu 1 pentru fiecare pereche de vocale consecutive și scade cu 1 pentru fiecare pereche de consoane consecutive Dacă perechea este formată dintr-o vocală și o consoană, numărul nu se modifică.

Dându-se cele n nume ale colegilor, să se sorteze crescător după numerele asociate. La numere egale, se vor sorta alfabetic.

#2785 galeti

Avem n găleți numerotate de la stânga la dreapta numere de la 1 la n. Fiecare găleată conține inițial 1 litru de apă. Capacitatea fiecărei găleți se consideră nelimitată. Vărsăm gălețile una în alta, respectând o anumită regulă, până când toată apa ajunge în prima găleată din stânga. Vărsarea unei găleți presupune un anumit efort. Cunoscând numărul de găleți n și un număr natural e, să se determine o succesiune de vărsări în urma căreia toată apa ajunge în găleata cea mai din stânga și efortul total depus este exact e.

#4145 CFR C++

RAU-Gigel se joacă cu noul său set de cale ferată, primit cadou de ziua lui anul acesta. Setul conține N gări distincte din diverse orașe reprezentative ale României (București, Iași, Sebeș, …), numerotate în continuare, pentru simplitate, cu numere de la 1 la N și N – 1 bucăți de șină care pot conecta între ele câte două gări distincte date (conexiunea este bidirecțională) astfel încât folosind aceste șine există un drum unic alcătuit din șine între oricare două gări distincte. Ca orice jucărie, fiecare din cele N – 1 bucăți de șină are un grad de periculozitate asociat acesteia, o valoare exprimată printr-un număr natural nenul (nimeni nu este perfect până la urmă, nici jucăriile), pentru a ști de la ce vârsta ar fi bine să poată fi folosite de copii, de exemplu. De asemenea, toate bucățile de șină au aceeași lungime constantă, de o unitate.

RAU-Gigel își desfășoară joaca pe parcursul a Q zile și în fiecare zi este supravegheat de câte un membru al familiei pentru a fi în siguranță. Din nefericire pentru el, în fiecare din cele Q zile persoana care îl supraveghează îi încurcă puțin planurile, permițându-i să folosească doar șinele care au gradul de periculozitate cel mult M (inclusiv M), o valoare naturală nenulă aleasă de aceasta (de remarcat că poate mereu folosi toate gările). Astfel, folosind toate șinele pe care le are la dispoziție pentru a conecta între ele gările corespunzătoare, va obține una sau mai multe așezări conexe maximale de gări (există un drum unic alcătuit din șine între oricare două gări distincte dintr-o așezare) pe care le va numi în continuare orașe. În fiecare astfel de zi, personajul nostru principal primește de la persoana care îl supraveghează un număr natural nenul K de bucăți de șină considerate perfect sigure pentru joaca copilului de către respectivul supraveghetor, cu care poate conecta oricare două gări distincte dorește. De asemenea, șinele primite îi sunt luate la finalul zilei (poate că persoana respectivă mai supraveghează și alți copii în următoarele zile și mai are nevoie de ele).

RAU-Gigel consideră că un lanț este un șir de una sau mai multe gări distincte astfel încât oricare două gări adiacente din acesta sunt conectate de exact o șină, iar lanțul de lungime maximă este cel format dintr-un număr maxim de bucăți de șină (astfel, lungimea unui lanț este dată de numărul de bucăți de șină din care este alcătuit). Scopul acestuia este ca în fiecare zi să formeze un singur lanț cât mai lung având la dispoziție șinele primite de la supraveghetor și cel mult câte un lanț din fiecare oraș creat de acesta, la alegere (adică pentru fiecare oraș poate să aleagă exact un lanț din el (oricare dorește) sau să nu folosească niciun lanț din acel oraș).

#4625 Mugur

Mugur a primit cadou de ziua sa de la fiul său Mugurel o stivă. După ce chefuiește cu prietenii la Căminul Cultural din Imperiul Rațelor de Cauciuc, el merge acasă entuziasmat și începe să facă operații pe ea.
Operațiile sunt de două tipuri:

  • push x. Numărul x se adaugă în stivă (x devine elementul din vârful stivei).
  • pop. Se elimină elementul din vârful stivei. Dacă stiva este goală, operația nu are niciun efect.

Din păcate, stiva nu era cea mai calitativă, așa că după ce face N operații pe ea, aceasta dă eroarea maCmAcMac și nu mai poate să execute alte operații.
Fiind o rață bătrână, Mugur nu reușește să-și, amintească instant toate operațiile pe care le-a făcut, însă în fiecare zi își aduce aminte de câte o operație și a câta era aceasta în șirul inițial de operații.

Ca să nu se plictisească, Mugur își pune zilnic câte o întrebare: având doar operațiile până în ziua curentă, dacă le execută în ordinea indicilor, care ar fi elementul de pe vârful stivei?

Concursul Interjudeţean de Matematică şi Informatică Grigore Moisil, 2024, Clasele XI-XII