Poate mulți colegi de-ai mei mă știu ca fiind ”vocea cantacuzinilor în spatele profilului de mate-info” la CMC (prescurtarea vine de la Colegiul ”Mihail Cantacuzino” Sinaia),iar după ce am rezolvat eseurile la română și studierea materiei de clasa a XI-a la matematică, se pare că lucrurile au fost schimbate încă de la jumătatea lui august când am început să fac câte 15 programe pe un interval de 10 zile (fiind terminată începând de astăzi,când am cuplat începând de săptămâna trecută cu 30 de programe în segmentul celor 2 zile) înaintea concediului care le organizează părinții mei pe 26 august! De ce am vrut să spun asta? Pentru că la început aveam să selectez niște programe C++ pe care le aplic prin intermediul CodeBlocks,Visual Code Studio și DevC++ și am reușit să stăpânesc aproape toată materia prin abilita de a tasta în mod spontan,fără grabă prin double-check!
Apelul important a fost când de duminica trecută m-am reapucat de pbinfo și am început să dublez sau chiar triplez rezolvarea programelor prin intermediul tastării rapide prin SOLINFO prin a evita fenomenul de copy-paste, ca și cum ai scrie un mesaj de pe telefon! Dar cel mai important este să stăpânești toate noțiunile de informatică cu scopul de a descoperi tainele informaticii aplicate sau a calculatoarelor atunci când o să doriți să deveniți ingineri sau informaticieni pe viitor!
Până acum am făcut cam peste 1000 de programe! Totul a început acum 2 ani,fiind atunci la început pandemia de COVID, când profesorul nostru de informatică a sugerat site-ul pentru rezolvarea problemelor la informatică! La început nu m-am descurcat bine sau nu mi-a fost pe apele mele,dar cum mi-a dat din reflex acest principiu de a rezolva problemele la info,însă trebuie ca toți colegii să înțeleagă că informatica e precum o gură de oxigen! Însă din păcate,mulți ajung să aleagă pe Anatomie/Biologia sau Fizică la BAC-ul la alegere și foarte puțini aleg informatica (anul acesta, foștii colegi din promoția 2022, doar 10 dintre ei din cele 2 clase de mate-info au ales BAC-ul la informatică), în condițiille în care cerințele pentru admitere aleg unde sunt ponderi mari (de exemplu: la Universitatea Transilvania din Brașov,la IESC (Facultatea de Inginerie Electrică și Științele Calculatoarelor) condițiile de admitere spun că trebuie să ai 60% din media de BAC la mate și 40% din totalul mediei de BAC la cele 3 probe și în care s-au luptat pentru a ocupa locurile la Calculatoare și Informatică Aplicată-Automatică (AINA) și un alt exemplu este și la UPG (Universitatea Petrol-Gaze) la Ploiești în care se cere doar Diploma de Bac cu nota peste 6 fără nicio condiție de admitere,indiferent de proba la alegere susținută,dar la care ai informatica ca pasiune și seriozitate dar la care tot acolo au cele 2 secțiuni,ca și la Brașov).
Voi continua cu programele și de data aceasta,cu reprize de 30 de minute pentru a reveni sistemul! Recomandarea celor care trec în cele 2 clase (XI și XII) este ca pentru primii (XI) să aleagă anul viitor proba la alegere la care se descurcă cel mai bine și este sigur pentru el și pentru facultatea dorită și să apeleze la profesori pentru meditații la cele 3 probe, iar pentru ceilalți de-a XII-a să aleagă și să gândească de două ori înainte proba la alegere, cel mai indicat fiind la sfârșitul lui februarie proba aleasă (cu gândul dacă vrea să se răzgândească pentru o altă probă)!
Chiar dacă ne relaxăm, e important să muncim și la temele pentru vacanță propuse de profesori și la școală să luăm notițe despre ce poate să fie vorba ,iar restul de a XII-a să nu fie pe ultima sută de metri să nu știe nimic la BAC! Important este că indiferent de rezolvarea subiectelor la cele 3 probe,chiar dacă știți și ați repetat,luați marjă pentru rezolvarea subiectelor la cele 3 probe scrise de BAC începând cu simularea, ca să nu vă treziți după examen să depuneți contestație pentru o marjă de eroare stupidă! Cele 3 ore sunt arhisuficiente pentru rezolvarea subiectelor, așa că totul depinde de fiecare cum abordează subiectele!
Până atunci,spor la învățat,odihniți-vă,bucurați-vă de relaxare în ultimele zile de vară și să fiți sănătoși! Iar de anul viitor când o să fiu în clasa a XII-a în septembrie 2023,voi spune ce facultate am ales până atunci! 😘❤️
Articol creat de:
Preda Cristian-Andrei
Elev în clasa a XI-a ”A”(real,specializarea matematică-informatică intensiv-limba engleză) la Colegiul ”Mihail Cantacuzino” Sinaia